Senat UNSA: Stvoreni uslovi za nastavak nastavnog procesa, štrajk nepotreban

Univerzitet u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) smatra da su isplatom zaostalih tranši stvoreni minimalni uslovi za nastavak nastavnog i naučnoistraživačkog procesa u skladu sa Akademskim kalendarom UNSA, te stoga ne podržava najavljeni štrajk Sindikata UNSA, rečeno je na današnjoj konferencji za novinare.

Na sjednici, održanoj 16. jula, Senat je podržao Sindikat u opravdanim zahtjevima upućenim Vladi Kantona Sarajevo (KS), međutim, smatra da je isplatom zaostalih tranši štrajk postao nepotreban.

“Senat ističe značaj očuvanja jedinstva UNSA i usaglašenog djelovanja Sindikata i svih tijela u procesu integracije UNSA, te poštivanja institucionalne autonomije i stvaranja uslova u kojima UNSA, kao vodeća akademska institucija, može odgovoriti svojoj društvenoj ulozi”, rekao je rektor Muharem Avdispahić.

Avdispahić je rekao kako problemi nesumnjivo postoje, ali da se ne mogu rješavati štrajkom, pogotovo u ovom trenutku, sa odlazećom Skupštinom i Vladom KS.

Dodao je da još uvijek ne postoji usaglašeni prijedlog kolektivnog ugovora, čije je donošenje Sindikat naveo kao uslov za obustavu štrajka.

“Suprotno od onoga što se prezentira javnosti, UNSA nikada nije bio manje ispolitiziran nego u ovom trenutku. Ovo je prvi saziv Upravnog odbora (UO) u kojima sjede četiri člana imenovana od Senata, kao i predstavnik studenata”, rekao je Avdispahić.

Predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Amar Nurković kazao je kako su “studenti najviše oštećeni cijelom situacijom, a o njima niko ne govori”.

Naveo je kako Studentski parlament podržava zahtjeve Sindikata, ali da je izabrano pogrešno vrijeme za štrajk, s obzirom na septembarske ispitne rokove, ali i na predstojeće opšte izbore, dodajući da “studenti neće dozvoliti da budu iskorišteni u političke svrhe”.

Posted by on 2014-09-06. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login