Srebrenički hor priprema “Himnu djece svijeta”

Svijet je u vrlo haotičnom stanju, zato iz Srebrenice šaljemo poruku mira i međusobne tolerancije, poručuje dječiji hor „Superar“. Hor je postao poznat tokom poplava a nastupao je i pred Angelom Merkel i papom Franjom.

Dječiji hor „Superar“ iz Srebrenice široj javnosti je postao poznat naprije po pjesmi “Love People” nastaloj kao poziv za donacije u humaniranoj akciji za pomoć žrtvama poplava i za četiri muzičke škole koje su oštetile poplave, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije prije tri godine. Zatim svojim nastupima pred Papom Franjom za vrijeme njegove posjete Sarajevu i Angelom Merkel za vrijeme predsjedavanja konferencijom u Beču.

Nedavno „Superar” postaje „Kuća dobrih tonova“. Djeca iz ovog hora sada idu korak dalje i već sedam mjeseci rade svoju pjesmu “Love People” u novom aranžmanu. Sada je snimaju sa još 15 dječijih horova iz cijelog svijeta, iz zemalja sa svih kontineta. Učestvuju dječiji horovi iz Venecuele, Južne Afrike, Kenije, Novog Zelanda, Palestine, Kanade, Španije, Vijetnama, Japana, itd.

„Nadamo se i sa velikim ponosom možemo to reći da će ova naša pjesma postati dječija himna, koja će se pjevati u čitavom svijetu” kažeza DW Ismar Porić, alfa i omega ove muzičke škole i autor pjesme.

Uz pjesmu se snima i spot u kojem učestvuje 1.000 djece i koji bi trebao biti završen do kraja maja. Na isti datum i u isto vrijeme pjesma će imati svjetsku premijeru u svim zemljama iz koji su horovi što učestvuju u projektu.

Ambasadori mira i prepoznatljiv brend Srebrenice

Muzička škola u Srebrenici radi već šest godina i okuplja djecu iz cijele regije. Uzrasta su od dvije do sedamnaest godina, uključujući i dvadesetak djece sa posebnim potrebama. Ukupno oko 400 djece je uključeno u sve aktivnosti.

„Ova djeca su najbolji ambasadori Srebrenice i naše škole. Kuća dobrih tonova već šest godina stvara brojna prijateljstva i šalje pozitivne vibracije iz Srebrenice, koje širi Evropom postajući svojevrstan brend koji će  sada postati  poznat i širom svijeta. Pokazujemo da je sve moguće i ja sam zbog toga izuzetno ponosan na „svoju” djecu”, kaže  Porić.

„Kuća dobrih tonova treba biti jedno lijepo i sigurno mjesto gdje djeca mogu izraziti svoje talente. Pored horskog pjevanja, koje je glavna aktivnost naše škole, djeca se po svojoj želji i po instrukcijama nastavnika mogu baviti instrumentalnim sviranjem na klaviru, klarinetu, harmonici, gitari, flauti i udaraljkama. Imaju i časove njemačkog jezika, pozorišne  radionice i školu plesa. Sve aktivnosti, putovanja i  drugo za djecu koja pahađaju našu školu su besplatni. Uvijek se nešto dešava, djeca su vrlo aktivna. To su stalna druženja, nova prijateljstva i drugarstva koja se proširuju posebno na putovanjima koja imamo često“, kaže Porić.

Fondacija iz Salzburga najveći sponzor

Sve to za ovoliki broj djece košta mnogo. Na naše pitanje ko ih pomaže i finansira rad škole Ismar odgovara: „Naš najveći prijetelj je Bauern helfen Bauern (Seljaci pomažu seljacima), fondacija iz Salzburga koja  više od 15 godina djeluje u Srebrenici i regionu pomažući ljudima u izgradnji kuća, dajući im sredstva i podršku za razvoj poljoprivrede itd. Veliki broj ljudi iz inostranstva pomaže naš rad i možemo se pohvaliti  da imamo puno prijetelja tako da ćemo još dugo, dugo godina biti u Srebrenici”, veli Ismar

Dejana i Alija su iz Skelana, zajedno putuju do škole i kod kuće su najbolje prijeteljice. „Znamo se devet godina od kako smo zajedno krenule u osnovnu školu. Danas smo najbolje drugarice i tako smo zajedno došle i u ovu muzičku školu. Posebno volimo sviranje raznih instrumenata i ples.. .Lijepo nam je i dobro se zabavljamo“.

Mitar i Haris su desetogodišnjaci, druže se i van škole i uglas kažu da će im na raspustu najviše nedostajati putovanja i društvo iz škole. Kažu da svoje slobodno vrijeme više vole potrošiti na druženje sa prijateljima i sviranje, nego na internetu Njihov drugar Nikola živi u selu nekoliko kilometra od Srebrenice i kaže ovako:

„Ovdje sam gotovo dvije godine, ne sviram ništa, pjevam u horu. Najviše mi se sviđa to što su nastavnici dobri prema nama. Tu možemo doći  kada čekamo prevoz iz škole, ako je hladno i pada kiša”.

„Završetkom spota i svjetskom promocijom pjesme i velikim koncertom u Mostaru 24.maja na kojem nastupamo zajedno sa Rock školom iz Mostara, mi završavamo ovu školsku godinu. Najasen sa početkom nove školske godine krećemo sa upisom novih, mladih članova, slijede zatim koncertne aktivnosti i dalja promocija naše škole u Evropi i svijetu“ kaže nam na kraju razgovora Ismar Porić.

Posted by on 2017-05-27. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login