Šteta od poplava u Bijeljini 400 miliona KM

poplave, BijeljinaKomandant Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je prva procjena štete u Bijeljini skoro 400 miliona KM, mada još nije sve kompletirano.

“Govorim samo o neposrednoj šteti, a u toku je i procjena posredne štete, izgubljene dobiti i slično”, rekao je Mićić i ponovio da se sad ide u posao procjene uginule stoke, u procjenu onoga šta se moralo presijavati i drugo.

Govoreći o dosad obavljenom popisu, Mićić je rekao da je Komisija popisala ukupno 343 firme, 8.262 domaćinstva, oko 100 tona uginule stoke, te oko 4.500 poljoprivrednih gazdinstava, a da se očekuje popis još oko 500 domaćinstava.

“Popis još nije završen, jer mnogi nisu bili prisutni u trenutku kad je Komisija izlazila na teren tako da očekujemo u narednih nekoliko dana dodatne ili naknadne popise oštećenih i poplavljenih objekata”, rekao je Mićić.

On je na konferenciji za novinare naveo da je u selima koje je poplavila Sava povratak još nije moguć, da uslovi za to još nisu stvoreni tako da u njima na snazi ostaje odluka o vanrednoj situaciji.

Mićić je rekao da je trenutno najbitnije presijavanje i rad na poljima, te da je i dalje neophodno obezbijediti hranu za ljude i hranu za stoku.

On je dodao da se za 80 porodica u prihvatnim centrima i dalje kuva oko 150 toplih obroka, obezbjeđuje oko 2.000 vekni hljeba, te oko 4.000 konzervi.

Mićić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske poslala Bijeljini dosad 550 tona stočne hrane, a da su dnevne potrebe 45 tona.

“Kada to pomnožite sa 30 dana to je ogromna cifra, imamo još na hiljade grla stoke koju ćemo morati hraniti i naredna dva mjeseca. I dalje nam nedostaje stočna hrana”, rekao je Mićić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je Bijeljina imala niz donacija, ali kao najveću za pomoć u ishrani stoke izdvojio je donaciju austrijske nevladine organizacije “Četiri šape” koja je donirala 79 tona hrane za stoku.

Mićić je rekao da je situacija na nasipima na Drini i Visoču na Savi, prema podacima koje je dobio od “Voda Srpske”, zadovoljavajuća i da stanovništvo ne treba da brine zbog novih padavina.

Posted by on 2014-06-18. Filed under Bijeljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login