Studenti iz BiH u Njemačkoj – hljeb sa sedam kora

studenti

studenti

Želja mnogih svršenih srednjoškolaca u BiH je da studiraju u Njemačkoj. Ukoliko nemaju stipendiju, niti roditelje koji im finansijski mogu ispuniti tu želju, trebaju se ugledati na Aidu Spahić.

Njemačka je sve interesantnija za studente iz inostranstva. U Njemačkoj trenutno studira više od 300.000 studenata iz drugih zemalja. Za razilku od 1996. godine je taj broj duplo veći. Njemačka je studentima zanimljiva jer njemačka diploma u inostranstvu ima posebnu vrijednost. Svoje dalje školovanje je u Njemačkoj nastavio i veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine. U tome im pomažu razne organizacije, kako državne, tako i nevladine. Međutim, znatan je i broj onih koji svoju dalju naobrazbu uzimaju u svoje ruke.

„Nimalo lak poduhvat“, kaže Aida Spahić iz Sarajeva koja je svoj studij ekonomije sama finansirala. „Moja životna priča počinje još u Bijelom Polju iz kojeg sam doselila u Sarajevo 1997. godine. Nakon završene srednje škole i upisanog fakulteta ekonomije u Sarajevu, igrom slučaja mi se pružila prilika da odem u Njemačku – raditi kao dadilja“, priča Aida.

Učila jezik uz jednoipogodišnje dijete

Poznavajući samo engleski i to „onaj školski“, kako kaže, Aida se upustila u zadatak koji jednoj 21-godišnjoj osobi, koja je još i prvi put odvojena od roditelja, teško pada. „Na početku nisam razmišljala o studiranju. Živjela sam i radila kod jedne njemačke porodice. Čuvala sam dvoje djece. Starije je pohađalo englesku školu, tako da se komunikacija s njim odvijala na engleskom. Njegov mlađi brat je imao godinu i po dana i mogu reći da sam uz njega učila njemački jezik“, sjeća se Aida i nastavlja: „ Dvije godine kasnije sam odlučila studirati i kada sam naučila njemački jezik i dobila pozitivan odgovor sa fakulteta da sam primljena, mojoj sreći nije bilo kraja. Tada sam bila najsretnija“.

Međutim, tada počinju studente muke: smještaj, troškovi školovanja, udžbenici…, sve to bez ikakve finansijske pomoći sa strane. „Roditelji nisu bili u stanju da me finansijski podržavaju. Međutim, njihova moralna podrška mi je bila isto važna i od velike koristi. Ovdje sam imala priliku zaraditi novac, ali nisam mogla uvijek pored sebe imati nekoga ko će me bodriti. Neke stvari se ne mogu kupiti novcem.”

Studentski život, kakvog mnogi poznaju iz priča i filmova u kojima se redovno organizuju zabave i druženja, Aidi nije stran, ali nisu dio njenog studentskog života. „Naravno da je bilo druženja i izlazaka, ali je bilo potrebno i raditi jer život u Njemačkoj nije nimalo jeftin. Poslije predavanja sam odlazila na posao, uglavnom su to bili poslovi dadilje. Radeći taj posao sam ponekad, dok djeca spavaju, znala učiti do ranih jutarnjih sati“, kaže Aida.

„Upornost je jako bitna. Čovjek u životu mora imati cilj, a ja sam svoj cilj ostvarila“, ističe Aida. Njen cilj je bio da završi fakultet i tako stekne uslove za laše zapošljavanje u Njemačkoj. Jedan student koji sam finansira školovanje mora računati i na vrijeme predviđeno za studiranje. „Ne mogu se pohvaliti da sam fakultet završila u roku. Ne zbog toga što nisam imala dobre ocjene, nego što školovanje i posao teško da mogu zajedno. Doduše mogu, ali jedno mora snositi posljedice. Nekada jednostavno nisam pronalazila vremena za učenje. Znala sam raditi od ponedjeljka do ponedjeljka. Gdje je tu vrijeme za učenje? Međutim, imate i slučajeva u kojima studenti, koji imaju zaokruženu finansijsku konstrukciju, na ispite izlaze po nekoliko puta. Mislim da to što vas kod kuće čeka gotov ručak, nije preduslov za dobre ocjene na fakultetu.“

Bez obzira na sve kroz šta je prošla, Aida bi opet isto postupila. Mladima koji namjeravaju studirati u Njemačkoj poručuje: „Isprobajte svoje granice mogućnosti. Čovjek nije svjestan svojih mogućnosti. Postanete svjesni tek kada se nađete u određenoj situaciji. Isto tako čovjek mora biti spreman podnijeti i žrtvu, naprimjer, raditi od nedjelje do ponedjeljka i istovremeno studirati“. Odlučite sami!

dw

Posted by on 2015-04-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login