Sud BiH: Naser Orić pušten na slobodu

Naser Orić

Naser Orić

Naser Orić pušten je na slobodu, iako je najavljeno kako će u pritvoru ostati naredna 24 sata, potvrdio je Sud BiH.

Orić je predhodno predat i saslušan u Tužilaštvu BiH.

Na prijedlog tužioca Oriću su određene mjere zabrane koje uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužilac je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura neometano vođenje postupka.

U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Prvo ročište u ovom predmetu, kako je rečeno iz Suda BiH, trebalo bi biti održano već u ponedjeljak.

Švicarske vlasti izručile su Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, bh. vlastima u petak poslijepodne. Orić je izručen nakon 14-odnevnog pritvora na osnovu potjernice iz Srbije zbog navodnih zločina u Zalazju na području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Orićevi dvokati tvrde da su zločini u Zalazju bili predmetom optužnice, a potom i presude u Tribunalu u Hagu.

Orić je, nakon što je proglašen krivim, 2008. oslobođen krivice nakon žalbe, a za zločine u Zalazju je navedeno kako nema dovoljno dokaza za njegovu odgovornost.

Nakon hapšenja u Bernu, Oriću je određen ekstradicijski pritvor od 14 dana nakon čega je Srbija Švicarskoj poslala zahtjev za Orićevo izručenje, a u posljednji tren Federalni ured za pravdu Švicarske zaprimio je i zahtjev BiH.

Prednost je data bosanskohercegovačkom zahtjevu zbog činjenice da se protiv Orića postupak vodi i u Tužilaštvu BiH te zato što je djela za koja ga se tereti počinio u BiH.

Tužilaštvo BiH od 2009. godine, kako je i navelo prilikom zahtjeva za izručenje Orića, ovaj predmet ima u svojoj nadležnosti, nakon što je ustupljen od Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Nikada, međutim nije podiglo optužnicu, što – kako navode predstavnici žrtava – znači da u BiH nema spremnosti da se navodni zločini kazne i otkriju počinioci.

Posted by on 2015-06-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login