U Bihaću od 11. do 14. juna: Druga smotra folklornog stvaralaštva dijaspore BiH

Bihać

Bihać

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine je na sastanku održanom u Birminghamu odlučio da u saradnji s gradom Bihaćem organizira Drugu smotru folklornog stvaralaštva dijaspore BiH, koja će u Bihaću biti održana od 11. do 14. juna.

Ove godine očekuje se još veći odziv folklornih grupa iz čitavog bh. iseljeništva, najavljeno je iz Svjetskog saveza dijaspore BiH.

-Kompletan program odvijat će se na glavnom trgu u Bihaću u Bosanskoj ulici gdje će biti postavljena velika bina i gdje će građani Bihaća i njihovi gosti uživati u programima koje će izvoditi bh. folklori iz dijaspore. Cilj ove smotre je da našim zemljacima u domovini pokažemo da mi u dijaspori itekako vodimo računa o očuvanju tradicije i kulture BiH, potom da na ovakvim manifestacijama naši mladi naraštaji uče ko su, šta su, odakle su im korijeni te da stiču nova prijateljstva i upoznaju se s vršnjacima iz domovine – kaže selektor smotre Dinka Hrustanović, koja je članica GO SSDBiH iz Slovenije.

Ona podvlači da je ova manifestacija veoma važan festival za cijelu dijasporu, a i za građane u BiH. Mladi imaju mogućnost da usavršavaju jezik i da upoznaju kulturne vrijednosti BiH.

-To je način da se dijaspora BiH okupi na jednom mjestu, da se razmijene iskustva, međusobno druže i upoznaju svoje korijene. Također i jedan od načina da se građani BiH informišu o radu i zalaganju dijaspore oko očuvanja tradicije BiH – poručuje Hrustanović.

Posted by on 2015-05-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login