U prodaji novi albuma Urbana & 4

Damir Urban

Damir Urban

Nakon digitalne objave  stigao je i dugoočekivani CD „Mamut“, peti studijski album Urbana & 4 s 11 novih pjesama.

Nakon što je sredinom juna u radijskom eteru predstavljena “Sutra ćemo pričati”, prošle sedmice izašao je novi singl “Priđi mi bliže”, koji su fanovi već ‘prigrlili’ sudeći po odličnim komentarima.

Od proročanske i apokaliptične uvodne “Kada se voda povuče” do ljubavne “Gluposti u dvoje” – na kraju, smjestio se cijeli univerzum tema, inspiracija Brechtom u pjesmi “Dva metra”, Pasolinijem u istoimenoj pjesmi, Letećim Holandezom, Venecijom,…Damir Urban još jednom se potvrđuje kao vrhunski autor i vokal, koji ne podilazi, već saMarcom Bradaschiom, Sandijem Bratonjom, Sašom Markovskim i Lukom Tomanom nalazi način da evoluira, iznenađuje, da li temama koje promišlja i onda muzičko uobličava, igranjem s analognim zvukom, snimanjem u improviziranom studiju ili vlastitoj sobi.

Autor svih tekstova je Urban, muziku pet pjesama supotpisuje s Lukom Tomanom, jednu sa Sandijem Bratonjom, a Toman je i autor instrumentalne “Intro Luka mf102”.

Produkciju i aranžmane svih pjesama potpisuju Urban & 4, uz Filipa Vidovića kao koproducenta cijelog albuma te koaranžera dviju pjesama. Međunarodno nagrađivani illustrator i slikar Tomislav Torjanac autor je slika koje izvrsno nadopunjuju muziku i ujedno je zaslužan za grafičko oblikovanje ovitka.

Na pjesmi “Priđi mi bliže” gostuju djeca iz riječke Muzičke škole Ivana Matetića Ronjgova, a na pojedinima pjesmama i prijatelji Urbana & 4. Novi album stiže dvije i pol godine od hvaljenog EP-ja “Kundera” (2012., Aquarius Records), koji je Urbanu & 4 donio dva Porina, za najbolji rock album i najbolju izvedbu grupe s vokalom.

Ove sedmice najavljeno je i da će Urban & 4 21. februara u Maloj dvorani Doma sportova održati jedan od koncerata karijere, prvi solo nastup u toj zagrebačkoj dvorani.

U hrvatska kina stigao je film “Dječaci iz Ulice Marxa i Engelsa”, crnogorski kanditat za Oscara redatelja Nikole Vukčevića, u kojem je Damir Urban odigrao manju ulogu, a snimio je i najavnu pjesmu/videospot filma – “Ne brini”.

Prve reakcije na nove pjesme su odlične, Riječani godinu zatvaraju brojnim novitetima, a čini se da najbolje tek dolazi.

Posted by on 2014-12-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login