Ukupni svjetski dug premašio 100 biliona dolara

ekonomijaUkupni obim duga u svijetu premašio je 100 biliona (100 hiljada milijardi) dolara, pokazali su podaci Banke za međunarodna poravnanja (BMP) objavljeni u njenom tromjesečnom izvještaju.

Od sredine 2007. godine, kada su se pojavili prvi znaci predstojeće krize, do sredine 2013. godine, svjetski dug je povećan više od 40 posto, sa 70 biliona dolara, jer su od finansijske krize države aktivno pozajmljivale sredstva da bi izvukle privrede iz recesije, a kompanije su koristile niske kamatne stope.

U tom periodu ukupna kapitalizacija na svjetskim berzama pala je za 3,85 biliona dolara, na 53,8 biliona, prenijela je agencija Bloomberg.

Imajući u vidu značajan rast državne potrošnje poslednih godina, vlade (centralne, regionalne i lokalne) bile su najveći emitenti duga, ukazuju analitičari BMP.

Vrijednost dužničkih hartija SAD u opticaju skočila je na rekordnih 12 biliona dolara, sa 4,5 biliona dolara 2007. godine. Kompanije su za to vrijeme emitovale obveznice ukupne vrijednosti više od 21 bilion dolara.

Prema podacima Bank of America Merrill Lynch, prinosi svih oblika dužničkih hartija, uključujući državne, korporativne i hipotekarne obveznice, u prosjeku iznose dva odsto, u odnosu na više od 4,8 odsto 2007. godine.

Međutim, rast ukupnog svjetskog duga nije smanjio tražnju hartija s fiksnim prinosom.

BAML procjenjuje da je prinos na tržištima obveznica u svijetu od 2007. godne bio 31 posto. Ulaganja u dužničke obaveze država donijela su investitorima 27 posto, a u korporativne hartije 40 posto.

Posted by on 2014-03-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login