Umro Sam Simon, koautor Simpsona

Sam Simon

Sam Simon

Koautor animirane tv serije “Simpsoni” Sam Simon umro je nakon dvogodišnje borbe s rakom debelog crijeva u 59. godini, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik zaklade koja nosi njegovo ime.

Simon, tvorac kultne zabavne serije zajedno sa saradnicima Mattom Groeningom i Jamesom L. Brooksom, umro je u nedjelju u svom domu u Los Angelesu, piše Time.

“Bio je velik čovjek, sve mu dugujem”, napisao je u tweetu njegov kolega i prijatelj Al Jean, dodavši kako je ovo “ogroman gubitak”.

Simon je “Simpsone” napustio 1993, no i dalje je bio izvršni producent serije te od njezina emitiranja godišnje dobivao oko deset miliona dolara. Za kultnu je seriju osvojio osam nagrada Emmy te još jednu za saradnju u emisiji “The Tracey Ullman Show”, prenosi AFP.

Simonu je 2012. godine dijagnosticiran karcinom debelog crijeva u terminalnoj fazi, a liječnici su mu tada dali još tri do šest mjeseci života.

Posvetio se spašavanju zlostavljanih životinja, ali i pokrenuo projekte pod nazivom “Feeding Families” da bi pomogao siromašnima i beskućnicima.

U intervjuu prošle godine rekao je da, uprkos dijagnozi, ostaje pozitivan jer je okružen ljudima koji ga vole, brinu o njemu i za njega bi sve učinili. Kazao je i da je to dobar osjećaj i da ga čini sretnim i spokojnim.

Simon je diplomirao na prestižnom američkom univerzitetu Stanford. Nije se ženio i nije imao djece i velik je dio svog bogatstva, oko 100 miliona dolara za života donirao za borbu za prava životinja.

Posted by on 2015-03-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login