UN upozorava na rekordno zagađenje atmosfere

Sarajevo: Zagađenje zrakaNivoi ugljendioksida u atmosferi dostigli su rekordno visok nivo 2013. godine kao rezultat zagađenja koje proizvodi čovjek, saopštila je danas Organizacija UN za klimu.

Nivo ugljen dioksida u atmosferi, kao gasa koji skuplja toplotu i smatra se najvećim uzročnikom globalnog zagrijavanja, na svjetskom nivou je porastao na koncentracije od 396 ppm (čestica na milion) prošle godine, što je najveća godišnja promjena u tri decenije, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u godišnjem izvještaju.

To je povećanje od 2,9 ppm u odnosu na prethodnu godinu a koncentracije su 42 odsto više nego prije industrijskog doba, kada su nivoi koncentracije bili oko 280 čestica na milion.

Na osnovu dosadašnjeg ritma rasta, očekuje se da će nivo zagađenja ugljendioksidom preći 400 ppm do 2016, rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Mišel Zzaro. To je daleko iznad 350 ppm koje neki naučnici i ekološke grupe navode kao sigurne nivoe zagađenja, koji su posljednji put zabilježeni 1987.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte raste toliko brzo da su vodeći stručnjaci za klimu sve skeptičniji da će zemlje širom svijta ispuniti cilj određen na samitu o klimi u Kopenhagenu 2009. godine da se ograniči globalno zagrijvanja na dodatnih još oko 3,6 stepeni Farenhajta (2,0 stepena Celzijusa) iznad sadašnjih nivoa.

U nacrtu izvještaja prošlog mjeseca Međuvladin panel UN za klimatske promjene ocijenio je da je vjerovatnije da će se već sredinom vijeka preći taj limit za dodatna 2,0 stepena Celzijusa u poređenju sa temparaturama od 1986. do 2005. Do kraja vijeka temperature će biti oko 3,7 stepeni Celzijusa više, navedeno je u izvještaju.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je šefove država i druge lidere na samit o klimatskim promjenama 23. septembra u Njujorku na margini godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da će prisustvovati da bi podstakao vlade, industrijski sektor i civilne grupe da preuzmu nove obaveze za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte pred globalne razgovore o klimi iduće godine u Parizu.

Posted by on 2014-09-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login