Za projekte energetske efikasnosti u gradu Bihaću utrošeno 2,1 milion KM

Bihać

Bihać

Za projekte energetske efikasnosti u gradu Bihaću dosad je utrošeno više od 2,1 milion KM, a s aktivnostima u toj oblasti će se nastaviti.

Sve je počelo kada je Evropska komisija krajem januara 2008. godine pokrenula inicijativu povezivanja gradonačelnika energetskih osviještenih evropskih gradova u trajnu mrežu, radi razmjene iskustava u provođenju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u urbanim sredinama.

Grad Bihać, kao jedan od potpisnika Sporazuma, obavezao se na izradu Održivog energetskog akcionog plana (Sustainable Energy Action Plan – SEAP). Tako je tadašnje Općinsko vijeće Bihać u junu 2012. godine donijelo odluku o usvajanju SEAP-a za period 2012.- 2020. godina.

Akcioni plan predstavlja ključni dokument, koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identifikuje, daje precizne i jasne smjernice za provođenje projekata i mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na nivou grada, a koji će rezultirati smanjenjem emisije štetnih gasova za više od 20 posto do 2020. godine.

Grad Bihać je od samog donošenja SEAP-a, pored ostalog, akcent stavio na mjere unapređenja energetske efikasnosti u sektoru gradnje zgrada, bilo za postojeće objekte ili novoprojektovane.

– Primjenom člana 88. Zakona o prostornom uređenju i građenju Unsko-sanskog kantona (USK), Gradska uprava Bihaća putem resorne službe izdala je odobrenje za upotrebu za 42 objekta s energetskim certifikatom- kazao je  Feni bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević.

Dodao je da je Grad dosad finansirao izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih objekata, u funkciji energetske efikasnosti s više od 800.000 maraka, što zajedno s donatorskim sredstvima iznosi više od 2,1 milion KM.

Po njegovim riječima, to je input za  aktivnosti i mjere, koje su sadržane u SEAP-u.

Grad je dosad učestvovao u projektima utopljavanja zgrada četiriju osnovnih škola, zatim Planinarskog doma na Plješevici, Kulturnog centra, dviju stambenih zgrada za romsku manjinu i pet zgrada u centru grada.

Pomagalo se i još mnogim manjim projektima te će se nastaviti u tom pravcu.

Istovremeno se radi i na jačanju svijesti, jer energetska efikasnost pomaže zajednici da živi u čistom i zdravom okruženju, da uživa u korištenju održivih i poboljšanih javnih usluga.

Posted by on 2015-03-19. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login