Zakoni blokiraju privatizaciju u Srbiji

Agencija za privatizacijuDirektor Agencije za privatizaciju Srbije Ljubomir Šubara kaže kako privatizacija 512 kompanija neće biti gotova do kraja godine.

Privatizacija 512 srbijanskih kompanija s većinskim državnim kapitalom najvjerovatnije neće biti gotova do kraja godine, izjavio je direktor Agencije za privatizaciju u ovoj državi Ljubomir Šubara, prenosi agencija Tanjug.

“Glavni krivci su neke nedorečene zakonske odredbe, imovinska pitanja, birokratija, ali i sami zaposleni u Agenciji za privatizaciju i preduzećima koja čekaju kupce. Jer, kada ovaj proces bude okončan, ostaće bez posla”, rekao je on za beogradsku Politiku.

Prema njegovim riječima, Zakon o privatizaciji, koji je donijet 13. avgusta 2014. godine, predvidio je neke mogućnosti, ali ne i datume kada će se šta dešavati, već je to vezivao za određene rokove u odnosu na početak primjene zakona.

“To je, po mom mišljenju, krenulo prebrzo… Od dana objavljivanja pisma o namerama Agencija nije radila na ostalim pretpostavkama… Da ne ulazimo u to kako su vrednovana preduzeća za vreme ministra privrede Saše Radulovića. To je sve tako napravljeno da ne možemo da uradimo privatizaciju”, kaže Šubara.

Samo četiri tendera

On je kao primjer naveo firmu PIK Zemun, za koju je određena nerealna cijena.

“Nezavisno od toga što ima 101 sudski spor, početna cena je 58 miliona evra. To je netačna procena, zato što tamo nema ni približno imovine u toj vrednosti. Smatram da su to napravili da se sve ne privatizuje i da ode u stečaj”, dodaje direktor Agencije, na čije je čelo doša prije tri mjeseca.

Na konstataciju da je obećano kako će tridesetak tendera biti raspisano u januaru, a da je raspisano samo četiri, Šubara je rekao da je Agencija i za ta četiri jedva raspisala javni poziv.

“Malo sam pritisnuo zaposlene u Agenciji i ove nedelje smo objavili za osam novih preduzeća, s čime nisam zadovoljan, ali verujte da je to ‘korak od sedam milja’. Raspisali smo javne pozive za izdavačko preduzeće Rad iz Beograda, Elektroizgradnju iz Bajine Bašte, Potisje – precizni liv iz Ade, Galpres iz Leskovca, Autotransport iz Kraljeva, Betonjerka iz Sombora, DIV iz Bujanovca i Trem iz Beograda”, dodao je on.

Kaže kako treba imati u vidu i da se mnogima ne sviđa da privatizacija bude okončana.

Birokratija sa svih strana

“Sigurno je da kod zaposlenih u Agenciji postoji strah da će jednog dana ostati bez posla. Ne sviđa se ni rukovodstvu u tim preduzećima… Onda postoji birokratija između Agencije za privatizaciju, Ministarstva privrede, Agencije za restituciju, Geodetskog zavoda… Taman svako malo doda svoje birokratije i kada sve zajedno smešate dobijete ovo. Sada pokušavamo da sve to okrenemo naglavačke”, precizira direktor Agencije za privatizaciju u Srbiji.

On je rekao kako je realan rok za okončanje stečaja u 188 poduzeća kraj godine, do kada bi trebalo biti sve završeno, odnosno, kako je naveo, “da budu pokrenuti stečajevi”.

Na pitanje koliko se od oko 5.000 zaposlenih u tim kompanijama prijavilo za otpremnine, Šubara je odgovorio kako se u pojedinim firmama nije prijavio nijedan.

“Neće da idu, iako im firma ide u stečaj. Neverovatno, ali istinito. Sa druge strane, postoje preduzeća koja moraju da funkcionišu, pa makar bila u stečaju”, rekao je Šubara.

Posted by on 2015-04-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login