Zašto je vitamin C važan za dobar imunitet

vitamin CJak imunološki sistem je najbolja odbrana tijela od mikroba, bakterija i virusa koji bi, da nemamo imunološki sistem, bez problema ušli u tijelo i uništili zdravlje.

Tijelu je potreban svakodnevan izvor hranjivih tvari kako bi normalno funkcioniralo. Vitamin C je jedna od najvažnijih tvari potrebna za rad imunološkog sistema.

Uništava strana tijela
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, stimulira proizvodnju interferona i deaktivira viruse koji uzrokuju dječju paralizu, prehladu, ospice, zaušnjake i herpes. On napada nukleinsku kiselinu virusa i ima sposobnost ulaska u stanice koje miruju i uništiti viruse.

Ovaj vitamin je antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi, uključujući bakterije koje mogu uzrokovati prijeteće bolesti, kao što su tetanus, stafilokok, difterija i tuberkuloza.

Smanjuje hroničnu upalu u tijelu
Vitamin C djeluje kao antihistamin i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama. Također ublažava simptome alergija.

Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji smanjuju upalu u tijelu. Rezultat je jak i otporan imunološki sistem.

Jača vezivno tkivo
Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima, ligamentima i kostima. Što su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe.

Stanice raka otpuštaju štetne enzime koji uništavaju kolagen i omogućavaju brzo širenje raka na druge stanice. Međutim, ako je tkivo kolagena jako, stanice raka neće moći napraviti toliku štetu.

Povećava broj bijelih krvnih stanica
Bijele krvne stanice su poput vojske imunološkog sistema, a vitamin C povećava njihovu proizvodnju i proizvodnju interferona u svim bijelim stanicama.

Što više bijelih krvnih stanica imate, to će imunološki sistem biti spremniji za borbu protiv bilo kakvih bakterija, mikroba ili virusa.

Potiče proizvodnju antitijela
Vitamin E je poznat po svojoj funkciji da pospješuje proizvodnju antitijela kada je tijelo izloženo bakterijama.

Vitamin C štiti vitamin E, pospješuje njegovu regeneraciju i na neizravan način potiče proizvodnju antitijela.

Pospješuje apsorpciju željeza
Optimalna razina željeza je izrazito važna za jak imunološki sistem. Tijelu je željezo potrebno da bi proizvodilo T stanice koje igraju važnu ulogu u funkciji imunološkog sistema.

Nažalost, željezo je ponekad teško apsorbirati jer brojne tvari koje unosimo otežavaju njegovu apsorpciju. Tu nastupa vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.

Posted by on 2014-02-24. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login