Zašto su prehlade češće zimi?

prehladaŠanse da ćete se prehladiti tokom zime mogli biste značajno da smanjite, ukoliko utoplite nos kada izlazite napolje, kažu naučnici.

Istraživanja pokazuju da niske temperature otežavaju borbu tijela protiv bakcila koji izazivaju polovinu slučajeva prehlada kod odraslih i gotovo svih kod djece.

Iako savjet naučnika zvuči zdravorazumski, mnogi su ranije odbacivali takvu mogućnost i tvrdili da kašalj i kihanje ne izaziva pad temperature, nego boravak u zatvorenim, neprovjetrenim prostorijama s drugim ljudima, u kojima se lakše šire zaraze.

Američki istraživači proučavali su kako se rinovirus, najčešći uzročnik prehlada, razvija i razmnožava u ćelijama koje su držane na različitim temperaturama.

Otkrili su da se virus mnogo lakše razmnožava na temperaturi od oko 33 stepena Celzijusa, koliko obično ima u nosu, nego na 37 stepeni koliko ima duboko u unutrašnjosti tijela.

Ono što je ključno je da prva imunološka reakcija tijela ne funkcioniše kako treba na 33 stepena Celzijusa, što znači da virus ima mogućnost da se pretjerano razmnoži.

Eksperimenti opisani u Proceedings of the National Academy of Sciences sprovedeni su na miševima.

Istraživači Jejl univerziteta kažu da bi rezultati mogli biti relevantni i za ljude.

Posted by on 2015-01-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login