Zatvor u Guantanamu je simbol američkog kršenja zakona

Guantanamo, zatvorNapadi bespilotnim letjelicama su nužno zlo, no kada se sigurnosna situacija popravi SAD će im morati koristiti sa većom suzdržanošću – rekao je u svojem govoru američki predsjednik Barack Obama, piše CNN.

Naglasio je kako SAD žele uhvatiti, ispitati i procesuirati teroriste, ali da postoje trenuci ‘kada to nije moguće’.

Američki predsjednik je u govoru na Univerzitetu za nacionalnu obranu u Washingtonu objasnio je da su napadi bespilotnim letjelicama legalni zato što je Amerika ‘u ratu sa Al Qaidom, talibanima i drugim neprijateljskim snagama’.

‘Reći da je vojna taktika legalna ili učinkovita, nije isto što i reći da je mudra ili moralna’ – kazao je Obama, prenosi agencija VLM.

U govoru se često osvrtao na imidž SAD-a u svijetu te je kazao da su napadi bespilotnim letjelicama i zatvor u Guantanamo Bayu pridonijeli tome da Amerika dobiva sve više prijetnji.

‘Od našeg korištenja bespilotnih letjelica pa do zatvaranja osumnjičenika za terorizam, odluke koje danas donosimo odrediti će kakvu ćemo naciju i svijet ostaviti svojoj djeci’ – rekao je Obama.

Obama je upozorio kako zbog postajanja zatvora u Guantanamo Bayu SAD može stvoriti više neprijatelja u svijetu, a i da im taj logor ruši ugled te je ponovio obećanje da će ga zatvoriti, no nije rekao kada.

‘Prije pet godina je neustavnom proglašena ključna postavka za otvaranje tog zatvora, a to je da se zatvorenici ne mogu žaliti na pritvaranje’ – rekao je Obama te dodao kako je u međuvremenu taj zatvor postao simbol američkog kršenja zakona i pravila.

Posted by on 2013-05-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login