Završena prva faza restauracije mosta Mehmed-paše Sokolovića

Višegrad, most, most Mehmed-paše Sokolovića

Višegrad, most Mehmed-paše Sokolovića

Prva faza radova na restauraciji mosta “Mehmed-paše Sokolovića” u Višegradu, koja je obuhvatila sanaciju temeljne konstrukcije mosta stvaranjem nasipa od kamena kojim su popunjena oštećenja nastala na riječnom dnu usljed erozije, nedavno je završena.

Kako je potvrđeno Agenciji Fena u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, radovi na spomeniku svjetske baštine UNESCO-a u okviru ove faze startali su početkom septembra.

U ovoj fazi izvršena je sanacija temeljnih zidova injektiranjem hidrauličnog maltera identičnog sastava malteru koji je korišten prilikom radova na rekonstrukciji Starog mosta u Mostaru.

Most je također očišćen od samonikle vegetacije, uz skidanje cementnog maltera iz kamenih spojnica.

Fizičkim radovima prethodili su pripremni radovi na Mostu “Mehmed-paše Sokolovića” započeti početkom jula ove godine. Oni su podrazumijevali složenu organizaciju gradilišta i pregovore s nadležnim institucijama koje gospodare jezerima na Drini radi osiguravanja uvjeta za pristup objektu.

Tu se podrazumijevalo snižavanje kote jezera HE “Bajina Bašta” i regulacija protoka vode iz HE “Višegrad”.

Iz Komisije naglašavaju da je, nakon sastanka međudržavnog tijela za koordinaciju sastavljenog od predstavnika Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, te Elektroprivreda RS i Srbije, dogovoreno da nivo jezera radi sanacije temelja ovoga mosta bude spušten i taj režim je zadržan do 1. oktobra ove godine.

Druga faza radova će biti nastavljena na proljeće 2014. godine, najvjerovatnije u martu. Njome će biti obuhvaćena konzervacija i restauracija dijela mosta koji se nalazi iznad vode, konzervacija i restauracija pristupne rampe mosta na lijevoj obali Drin, te izrada popločanja i elektroiluminacija mosta.

Aktivnosti na restauraciji Višegradskog mosta vodi Turska agencija za kulturu TIKA koja zastupa Ministarstvo saobraćaja Republike Turske, dok je izvođač radova firma ER-BU iz Turske.

Predviđeno je da će radovi na obnovi mosta trajati dvije godine, dok se njihova vrijednost procjenjuje na gotovo deset miliona KM.

Most preko Drine u Višegradu predstavlja remek djelo mostogradnje. Sagrađen je od 1571. do 1577. godine po želji i naredbi Mehmed-paše Sokolovića. Izgradnja mosta povjerena je Kodža Mimar Sinanu, jednom od najvećih arhitekata svog vremena poznatog i kao “veliki arhitekta Sinan”.

Most “Mehmed- Paše Sokolovića”, poznatiji po nazivu na Drini ćuprija ili višegradski most (ćuprija) upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a  2007. godine.

Posted by on 2013-11-10. Filed under Vijesti iz BH gradova, Višegrad. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login